Gele hesjes veroorzaken voor 170 miljoen euro schade in Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

De schade die de gele hesjes in Frankrijk hebben aangericht, is door de Franse Federatie van Verzekeringen (FFA) geraamd op 170 miljoen euro, zonder rekening te houden met de bijkomende schade die afgelopen weekend werd veroorzaakt op de Champs-Elysées. "Er werden tot dusver 10.000 schadeclaims geregistreerd", verklaarde de FFA, die schat dat 30 tot 40 procent van de bedrijven geen garantie hebben afgesloten voor inkomstenderving. "Te veel is te veel. Wat er zaterdag op de Champs-Élysées in Parijs gebeurde, is slechts een herhaling van wat de handelaren al hebben meegemaakt. Het is onaanvaardbaar dat dit opnieuw zou kunnen gebeuren", reageerde de Franse confederatie voor kleine en middelgrote ondernemingen (CPME), die tegelijkertijd de regering oproept om "onmiddellijk de maatregelen te treffen die onder haar verantwoordelijkheid vallen". Minister van Economie Bruno Le Maire verklaarde dat hij niet wil dat een handelaar bankroet zou gaan vanwege de vernielingen en het geweld dat de beweging van de gele hesjes heeft ontsierd.

Vandaag wordt in Bercy een vergadering met werkgeversorganisaties, federaties van handelaars en ambachtslieden, maar ook vertegenwoordigers van verzekeraars, hoteliers en restauranthouders gehouden om een balans op te maken van de economische impact van de gelehesjesbeweging. De voornoemde cijfers van de FFA bevatten niet de schade van de 91 handelszaken die zaterdag in Parijs werden getroffen door inbraak, diefstal en brand, aldus de Kamer van Koophandel en Industrie van Parijs en Ile de France.

Eind februari had Bruno Le Maire de impact van de beweging van gele hesjes op de Franse economie geraamd op 0,2 punten groei, "een zeer hoge kost".

Bron: Belga