De Block "verbaasd door plotse uithaal van Van Peel"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat zij en haar partij "altijd gezocht hebben naar de best mogelijke manier om de slachtoffers van asbestose te helpen en te beschermen". Ze reageert daarmee op de uithaal van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel, die de liberalen ervan beschuldigt asbestbedrijven een hand boven het hoofd te houden. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft een wetsvoorstel klaar om de vergoeding voor asbestslachtoffers te hervormen, maar dat raakte vorige week woensdag niet gestemd in de Commissie Sociale Zaken in de Kamer. N-VA beschuldigt haar voormalige regeringspartners Open Vld, MR en CD&V ervan de Commissie met opzet te hebben verlaten, zodat er geen quorum meer was om te kunnen stemmen over het voorstel. Vooral Open Vld houdt bedrijven als Eternit een hand boven het hoofd, zegt Van Peel.

Bevoegd minister De Block weerlegt dat. "Asbestose is een verschrikkelijke ziekte. Als dokter, parlementslid en minister heeft deze zaak me altijd nauw aan het hart gelegen. We hebben altijd gezocht naar de best mogelijke manier om de slachtoffers te helpen en te beschermen. Daarom hebben we destijds het Asbestfonds opgericht. Ik zal dit fonds dan ook vurig blijven verdedigen", zegt ze.

Van Peel beschuldigde oud-premier Guy Verhofstadt ervan een regeling te hebben uitgewerkt ten voordele van Eternit en co, zodat slachtoffers moeten kiezen tussen een vergoeding uit het Asbestfonds, of het recht om de betrokken bedrijven voor de rechtbank te dagen. Maar ook die versie van de feiten klopt niet helemaal, zegt De Block. "Het stelsel van burgerrechtelijke immuniteit is ingegeven om conflictueuze situaties binnen een onderneming te vermijden die ontstaan wanneer een slachtoffer een proces voert tegen zijn werkgever of collega's. Het stelsel heeft dus zijn waarde om de sociale vrede en de arbeidsverhoudingen in de ondernemingen te bewaren", klinkt het. "In de regering-Michel I werd dit principe ook gesteund door N-VA. Ik ben dan ook verbaasd door deze plotse uithaal", zegt De Block.

bron: Belga