Andrea Tafi moet Roubaix-droom na sleutelbeenbreuk opbergen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Andrea Tafi zal zondag 14 april niet van start kunnen gaan in Parijs-Roubaix. De Italiaan droomde ervan om op 52-jarige leeftijd een comeback te maken in de helleklassieker, maar brak zaterdag bij een wedstrijd in Toscane zijn linkersleutelbeen. Tafi was al bijna een half jaar hard aan het trainen. Uitgerekend in zijn geboortedorp Fucecchio kwam hij ten val. Een operatie is niet nodig, maar Parijs-Roubaix komt te vroeg. "Had het een normale wedstrijd geweest, had ik op de rollen kunnen trainen en zou ik gewoon kunnen starten, maar om met die breuk over kasseien te gaan dokkeren, hebben de dokters me ten stelligste afgeraden", verklaarde Tafi aan Cyclingnews.com.

Tafi maakte in oktober bekend dat hij twintig jaar na zijn zege nog één keer Parijs-Roubaix wou rijden, maar had moeite om een profteam te vinden dat hem een contract voor één dag wou geven. Er lag wel een noodplan klaar. Volgens Tafi gingen organisator ASO en de Internationale Wielerunie UCI ermee akkoord dat Tafi een paar minuten voor de wedstrijd uit zou rijden.

"Het heeft niet mogen zijn", vertelde een ontgoochelde Tafi. "Ongelooflijk dat dit me nu overkomt. Het is de eerste sleutelbeenbreuk in mijn carrière. Het is jammer, maar het leven gaat voort. Als er iets is wat het wielrennen me geleerd heeft, is het dat je na elke tegenslag terug moet vechten. Ik heb vijf maanden alleen voor deze race geleefd en was er klaar voor. Nu kan ik alleen mijn wonden likken."

Tafi zal nog altijd naar Roubaix trekken, maar nu alleen als een toeschouwer en VIP-gast. Het wielrennen geeft hij nog niet op. "Als ik hersteld ben, kruip ik weer de fiets op. Ik hou nog veel te veel van de sport. Dit houdt me niet tegen. Ik wil de wereld nog altijd tonen dat ook iemand van boven de veertig nog kan racen."

.

Bron: Belga