Quinoa: superfood of loze hype?

Foto Pixabay

Quinoa zien we de laatste tijd in veel recepten terugkeren. Het zou zo gezond zijn dat het zelfs een superfood genoemd wordt. Maar is het wel zo goed voor je of is het niet meer dan een hype?

Strikt genomen behoort quinoa tot de zaden, maar vaak wordt het gegeten ter vervanging van granen. In vergelijking met andere granen heeft quinoa een aantal voordelen. Het bevat veel vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2, die je helpt tegen vermoeidheid en vitamine E, die je huid versterkt goed vertegenwoordigd. Ook is het een goede bron van antioxidanten.

Vegetariërs

Gemiddeld gezien nemen we reeds te veel eiwitten op via voeding. Voor vegetariërs en veganisten, die moeten letten op de inname van eiwitten, is quinoa een gepaste vleesvervanger, net zoals peulvruchten. Het is ook een goede bron van ijzer, zink en koper. Ter afwisseling van aardappelen, volkorenpasta of rijst kan quinoa een valabel alternatief bieden

Superfood

Maar is het nu echt een superfood? Die status zou een beetje overdreven zijn. Superfoods bestaan gewoonweg niet, want geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Toch verdient quinoa zeker een plaats in een gezond, gevarieerd voedingspatroon.