Man brengt boek pas na 53 jaar terug naar bibliotheek

Na exact 19.345 dagen heeft een Amerikaan uit New Jersey eindelijk zijn geleend boek teruggebracht naar de bibliotheek. Tijdens de schoonmaak van zijn kelder vond de man het boek terug. Hij nam het destijds als dertienjarige leerling mee naar huis.
door
Karsten
Leestijd 1 min.

Harry Krame ontleende het boek 'The family book of verse' van Lewis Ganett in 1966 van de Memorial Middle School in New Jersey. Lyndon Johnson was toen nog president van de Verenigde staten en de Vietnamoorlog was nog volop aan de gang. “We hebben het boek nooit teruggezien”, vertelt Dominick Tarquinio, vicedirecteur van de Memorial Middle School, aan CBS New York. Tot nu dus. Toen Krame het boek terugvond in zijn kelder voelde hij zich schuldig tegenover zijn vroegere school, dus besloot hij het exemplaar eindelijk terug te brengen.

2.000 dollar boete

Het boek terugbrengen was niet zonder risico. “Toen ze mijn naam vroegen, loog ik dat ik die niet kon geven omdat ik deelnam aan een getuigenbeschermingsprogramma.” vertelt Krame. Dat is begrijpelijk, want tegen het tarief van 10 cent per dag wachtte hem mogelijk een boete van liefst 2.000 dollar of 1.763 euro. Gelukkig zal het zo ver niet komen: “Dat bedrag zijn we niet van plan te innen." zegt vicedirecteur Taquinio.