Door deze vier tips kom je van je hondenangst af

Foto Pexels

Het is helemaal niet ongewoon of gek om bang te zijn voor honden, maar wel vervelend voor jezelf. Je komt er namelijk best snel mee in aanraking, terwijl er meestal geen reden is om bang te zijn. Deze tips helpen je van je angst van viervoeters af.

1. Ontspan

Hoe meer ontspannen je bent, hoe rustiger de hond zal zijn. De viervoeters merken namelijk aan je gedrag dat je bang bent en gaan zich daardoor ook anders gedragen. Die voelen zich er niet prettig bij en gaat vaak blaffen of grommen. Daarnaast gaan mensen die er bang voor zijn vaak gaan lopen, wat de hond juist ziet als een manier van spelen en meeloopt. Probeer dus ontspannen te blijven.

2. Confrontatie

Confronteer jezelf met een hond of een pasgeboren puppy. Het lijkt een grote stap, maar het zal je zeker helpen. Heeft je buurvrouw bijvoorbeeld een hond? Vraag dan of je die een paar keer per week mag zien, want zo geraak je ermee vertrouwd. Je zal zien dat een hond helemaal niet zo eng is.

3. Zorg voor een veilig gevoel

Je moet jezelf veilig voelen in de buurt van een viervoeter. Ben je thuis bij vrienden en je bent bang van hun hond? Vertel dit dan, zo kunnen zij jou helpen. Honden zijn niet voor niets geliefde huisdieren. Wanneer je je onveilig voelt, heb je vaak de neiging rare bewegingen te maken en daar reageert de hond ook op.

4. Zoek de oorzaak

Ga na wat je bang maakt van honden. Heb je als kind iets meegemaakt of heb je iets geks gezien op tv? Door erachter te komen wat je eng vindt, kan je er sneller vanaf komen. Zoek langzaam de confrontatie op, zonder het te forceren. Dat zal de situatie wel vooruit helpen.

Bezorgen deze tips geen resultaat? Dan kan je beter professionele hulp zoeken. Zo zijn er een heleboel cursussen of je kan ook in therapie gaan.