Deze vijf aanpassingen in je eetpatroon zijn goed voor het milieu

Onze eetgewoontes, en de verspilling en overmatige vleesconsumptie die daarmee gepaard gaan, brengen de planeet en haar bevolking in gevaar. Daarom kan je enkele - niet onoverkomelijke - aanpassingen doen in je eetpatroon. Met deze vijf tips zeg je nee tegen verspilling en ja tegen plantaardig.
door
chloe.festraets
Leestijd 2 min.

1. Pas je porties aan

Westerse maaltijden worden alsmaar groter en we eten allemaal te veel. Door de portiegrootte aan te passen vermijd je overconsumptie en overbelasting van het milieu. De regel is: als het voedsel in je beide handen past is je portie ideaal.

2. Koop minder en bewaar beter

Jaarlijks belandt er zo'n 40kg per persoon aan eetbaar voedsel in de vuilnisbak. Een kwart daarvan is omdat we te grote maaltijden maken. Daarom een belangrijke boodschap: koop niet meer dan je gebruikt en plan wat vooruit. Zorg dat je op voorhand al een boodschappenlijstje hebt opgesteld, zodat je niet een overvloed aan eten koopt in de winkel. Mocht je toch nog wat over hebben, bewaar dit dan en eet het op een ander moment op.

3. Koop lokale, seizoensgebonden ingrediënten

Je voedsel vliegt vaak de halve wereld over vooraleer het op je bord belandt. Dat heeft een grote impact op het milieu. Verlaag daarom je ecologische voetafdruk door lokale producten te gebruiken en de lokale landbouw te steunen. Maar opgelet: lokale groenten en fruit die gekweekt worden in kassen zorgen voor heel wat uitstoot en zijn dus absoluut niet duurzaam. Koop dus liever seizoensgebonden.

4. Eet plantaardig

Zorg voor wat meer plantaardig voedsel op je bord. Probeer minstens één keer per week volledig plantaardig te eten. Wil je toch nog vlees eten? Kies dan bij voorkeur voor minder belastende soorten, zoals gevogelte. Varkensvlees en rundvlees zijn namelijk zeer vervuilend voor het milieu. De verzorging van die dieren is immers verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot.

5. Kies duurzame alternatieven

Producten op basis van soja zijn bijvoorbeeld een volwaardige eiwitbron en hebben bovendien een lage ecologische voetafdruk. Het zijn dus gezonde, voedzame en duurzame alternatieven voor vlees.