“Vlucht MH 370 vloog naar geheime startbaan en was GEEN ongeval”

Foto AFP / W. Zhao

Een voormalige piloot van United Airlines heeft de bizarre claim gemaakt dat de verdwijning van vlucht MH 370 in scène werd gezet. Hij geeft wel toe dat het gevonden puin in de zee “een vrij groot gat” in zijn theorie prikt.

De bewuste vlucht van Malaysian Airlines, die in juli 2014 op mysterieuze wijze van de radar verdween, stevende op een geheime landingsbaan af. Dat heeft ex-piloot Randy Ryan beweerd. Naar eigen zeggen kwam hij tot die conclusie omdat zoekteams vier jaar na datum toch steeds geen absoluut uitsluitsel hebben over het lot van het vliegtuig en z’n passagiers.

Puin dat waarschijnlijk tot MH370 behoort, is echter aangespoeld in Madagascar, terwijl anderen aangespoeld zijn in het nabijgelegen eiland Reunion en Mauritius.

“Geen ongeluk”

Maar terwijl hij toegaf dat het vliegtuig in de zee zou kunnen zijn neergestort, zegt de ex-kapitein dat het  “nul procent” mogelijk is dat een ongeluk aan de oorsprong van de crash zou kunnen liggen.

“Tot dusverre is al het kleine puin dat is gevonden gevonden op de westelijke route die ik suggereer dat het was gevlogen”, vertelde hij de Daily Star.”Als het richting het noorden (vóór Madagaskar) is geland vermoed ik dat de landingsplek zodanig afgelegen was dat niemand het heeft gemerkt, vooral ’s nachts. GPS is zodanig accuraat dat het bijna elke plaats kan vinden die vooraf is ingegeven.”

Camouflage

“Het vliegtuiger is moeilijker (te vinden) als het op het land is, en ik durf te wedden dat het bedekt is met camouflagedoek door mensen van wie ik de beweegredenen niet snap. Waarom ze een vliegtuig willen, is ver boven mijn begrip”, besluit Ryan.

Naar verluidt is MH370 linksafgeslagen op weg van Kuala Lumpur naar Beijing in 2014.

Onderzoekers denken dat het in de Indische Oceaan ten westen van Australië is neergestort, maar weten niet waarom het die afwijkende route heeft gevolgd, wat naar een groot aantal samenzweringstheorieën leidde.