VS lanceren militaire telecomsatelliet

door
Belga
Leestijd 1 min.

De VS hebben zaterdag met succes een militaire communicatiesatelliet gelanceerd, zo heeft de krant Florida Today gemeld. Vanop Cape Canaveral in Florida vertrok om 03.26 uur Belgische tijd een Delta-IV draagraket van Boeing. Een kleine 37 minuten later kwam de eveneens door Boeing gebouwde WGS-10 satelliet los van de bovenste rakettrap.

Met de tiende WGS heeft het Amerikaanse leger meer bandbreedte. "WGS is het werkpaard voor het ministerie van Defensie", zo citeerde de krant kolonel en projectmanager Enrique Costas.

Zo staat de WGS ("Wideband Global SATCOM") in voor beelden die drones maken van mogelijke bedreigingen en voor beveiligde communicatie tussen militaire bevelhebbers en de opperbevelhebber.

Het was de voorlaatste lancering van een Delta-IV Medium die één centrale onderste trap heeft en vier opduwraketten. Lanceerbedrijf ULA, een joint-venture van Boeing en Lockheed Martin, wil voortaan de goedkopere Atlas-V of occasioneel het gevaarte Delta-IV Heavy inzetten. Ook is de Vulcan-draagraket in ontwikkeling, om een eerste keer in de eerste jaren van het derde decennium van deze eeuw te vliegen.

De Amerikaanse luchtmacht wil nog één of twee bijkomende WGS-kunstmanen bestellen en koopt ook capaciteit op commerciële satellieten om haar honger naar bandbreedte te stillen, aldus nog het gezaghebbende Florida Today. Een WGS kost gemiddeld 424 miljoen dollar.

bron: Belga