Paddenstoelen doen wonderen voor je mentale gezondheid

Paddenstoelen doen wonderen voor je mentale gezondheid
Foto Unsplash

Paddenstoelen zijn een dingetje op zich. Sommigen zouden er kilo’s van kunnen eten, anderen walgen ervan. Uit een studie blijkt dat ook zij toch maar beter af en toe paddenstoelen kunnen eten. Die zouden namelijk wonderen doen voor je mentale gezondheid.

Cognitieve achteruitgang

Een onderzoek van de National University of Singapore, gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease, stelt dat paddenstoelen een stofje bevatten dat werkt tegen cognitieve achteruitgang op latere leeftijd. Voor de studie werden 600 proefpersonen op leeftijd gedurende zes jaar op de voet gevolgd. Wat bleek? Zij die meer paddenstoelen aten, hadden 50% minder kans op mentale achteruitgang dan andere senioren.

Werkzame stoffen

Met name het aminozuur ergothioneïne zou een positieve invloed hebben op onze mentale gezondheid, al is verder onderzoek nodig om dat te bevestigen. Paddenstoelen bevatten immers nog andere bestanddelen die het brein ondersteunen, zoals erinacine, scabronine en hericenon. Die zouden het zenuwstelsel ondersteunen en de aanmaak van het peptide bèta-amyloïd, sterk gelinkt aan de ziekte van Alzheimer, afremmen.