Sensoa ontwikkelt lesmateriaal seksuele vorming voor kleuters

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sensoa heeft een lespakket ontwikkeld om ook kleuters hun eigen lichaam te leren kennen en te leren omgaan met grenzen. Bij jonge kinderen heb je het niet over seksuele technieken, maar wel bijvoorbeeld over verschillen tussen jongens en meisjes, wat het betekent om verliefd te zijn, meldt het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Op 18 maart start voor Sensoa de 'Week van de Lentekriebels'. Eén op de 5 van de meisjes en 1 op de 10 van de jongens maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee vóór de leeftijd van 18 jaar. Gemiddeld waren jongeren 13 jaar oud toen het de eerste keer gebeurde. Het probleem is urgent en staat meer dan ooit in de actualiteit. Daarom koos Sensoa grenzen en weerbaarheid als thema voor de Week van de Lentekriebels, waarin scholen opgeroepen worden meer aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming.

Na het lager en secundair onderwijs ontwikkelde Sensoa nu lesmateriaal voor relationele en seksuele vorming voor kleuters. "Elke leeftijd brengt eigen situaties en specifieke vragen mee. Daarop inspelen is essentieel", motiveert Sensoa de aanpak. Bij jonge kinderen heb je het niet over seksuele technieken, maar wel bijvoorbeeld over verschillen tussen jongens en meisjes. Met het lespakket 'Mijn wens, mijn grens', dat leraars kunnen downloaden of gratis ontlenen, leren kleuters spelenderwijs het eigen lichaam kennen en lichaamsdelen benoemen. Vervolgens spelen de leerkrachten met poppen scenario's na, waarna ze over wensen en grenzen kunnen praten met de kleuters.

"Het is aangewezen dat kleuters leren dat ze met bepaald gedrag over andermans grenzen kunnen gaan en dat dat niet oké is. Dat je je eigen grenzen mag aangeven, dat je daarover mag praten met je ouders of leerkrachten. Om weerbaar te zijn, is het belangrijk dat kleuters hun ervaringen kunnen benoemen."

bron: Belga