Rode Duivels - Roberto Martinez maakt vrijdag eerste selectie voor EK-kwalificaties bekend

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bondscoach Roberto Martinez maakt vrijdagmiddag in de gebouwen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Tubeke zijn selectie bekend voor de EK-kwalificatieduels tegen Rusland (21 maart in Brussel) en Cyprus (24 maart in Nicosia). In vergelijking met vorig jaar is Marouane Fellaini er niet meer bij, de middenvelder kondigde na zijn transfer naar het Chinese Shandong Luneng zijn afscheid bij de nationale ploeg aan. Daarnaast zal ook de geblesseerde Kevin De Bruyne (hamstring) er meer dan waarschijnlijk niet bij zijn en zou Thomas Vermaelen nog minstens tot het einde van de maand aan de kant staan met een contractuur. Achter de naam van voormalig aanvoerder Vincent Kompany staan dan weer vraagtekens en dus dreigt er vooral achterin gepuzzel. Opsteker is wel dat Jason Denayer in uitstekende vorm zit bij Lyon en dat het Spurs-duo Jan Vertonghen en Toby Alderweireld paraat staat. Ook Standard-huurling Zinho Vanheusden wordt genoemd bij de Rode Duivels, al valt het toch te verwachten dat hij nog bij de beloften zal blijven om als steunpilaar naar het EK in Italië te trekken.

Op het middenveld zou Mousa Dembélé zich na zijn transfer naar China in tegenstelling tot Fellaini wel beschikbaar houden voor de nationale ploeg. De ex-speler van de Spurs sukkelt wel nog met de naweeën van een enkelblessure en is dus twijfelachtig, net als Witsel, die een scheurtje in de adductoren heeft opgelopen. Pluspunt is hier dat Leander Dendoncker intussen vaste waarde is bij Wolverhampton en dat Youri Tielemans zichzelf teruggevonden heeft bij zijn uitleenbeurt naar Leicester City.

Voorin is Adnan Januzaj pas terug uit blessure. Romelu Lukaku steekt dan weer in bloedvorm na zijn zes doelpunten in vier wedstrijden voor Manchester United. Veel verrassingen hoeven er in de selectie, die een 25-tal namen zal tellen, niet verwacht te worden.

In het eerste luik van de kwalificatiecampagne wordt voor de zomer in het Koning Boudewijnstadion nog gespeeld tegen Kazachstan (8 juni) en Schotland (11 juni). De kwalificaties starten dus met een relatief eenvoudig programma, de ideale manier om de wrange nasmaak van de 5-2 pandoering in Zwitserland van eind vorig jaar en de uitschakeling in de Nations League door te spoelen.

De eerste twee landen uit elke poule plaatsen zich eind dit jaar rechtstreeks voor de eindronde van het EK, dat in twaalf speelsteden wordt afgewerkt. Vier landen kwalificeren zich vervolgens nog via play-offs, bepaald door de eindstand in de vier divisies van de Nations League, voor Euro 2020.

bron: Belga