Proces Amaya Coppens - Groep politieke gevangenen vrijgelaten in Nicaragua, maar niet Coppens

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Nicaragua is vrijdag een groep politieke gevangen vrijgelaten, maar de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens is daar niet bij. Hun vrijlating werd beslist door de regering van Daniel Ortega, terwijl er met de oppositie gesprekken zullen worden opgestart om uit de politieke crisis te geraken. Zo'n vijftig gevangenen werden per bus buiten de zwaarbeveiligde instelling gereden. Familieleden stonden hen daar op te wachten.

In Nicaragua zitten meer dan zeshonderd politieke tegenstanders achter de tralies. Onder hen ook geneeskundestudente Amaya Coppens, die lid is van een studentenbeweging die zich afzet tegen het regime van president Daniel Ortega en zijn geplande sociale hervormingen. Het meisje zit sinds september achter de tralies op beschuldiging van terreurdaden en brandstichting tijdens een studentenprotest. Vorige maand ging ze in hongerstaking, maar die werd na enkele weken stopgezet.

Op 1 april zou ze voor de rechter moeten verschijnen, als haar proces niet opnieuw wordt uitgesteld, zoals de voorbije maanden al herhaaldelijk gebeurde.

bron: Belga