Moslimexecutieve veroordeelt aanslag en vraagt om bescherming moskeeën

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Executief van de Moslims van België (EMB) en de Coördinatieraad van de islamitische instellingen van België (CIB) hebben vandaag de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij minstens 49 doden vielen, "met de grootste stelligheid" veroordeeld. Aan de Belgische staat vraagt ze om dringende actie om de moskeeën te beschermen. "De verbijstering is zo groot dat we totaal geen woorden vinden voor de slachtoffers en hun families. Maar geconfronteerd met het toenemende populisme op het oude continent, en ook elders in de wereld, moeten we deze aanslag met de grootste stelligheid veroordelen en strijden tegen alle hatelijke toespraken en ideologieën die aanzetten tot geweld", klinkt het.

Volgens de organisaties neemt de moslimhaat al jaren toe, en is het tijd dat deze veroordeeld wordt in de Europese wetten, net zoals dat al het geval is voor antisemitisme en voor racisme.

"De dader die heeft gehandeld met een afschuwelijke koelbloedigheid lijkt ideologische banden te hebben met gelijkgestemden in Europa en elders. Daarom moet de Belgische staat ernstige en dringende maatregelen nemen om de islamitische plaatsten van eredienst te beschermen en erger te voorkomen", klinkt het vervolgens.

Ze vinden voorts dat de aanslagen moeten aanzetten tot "nooit eerder geziene collectieve acties. Het gaat hier immers om het overleven van onze democratie. Wij laten ons niet gijzelen door het terrorisme, maar tegen deze verschrikkelijke daden moeten wij rechtmatige ethische acties voeren."

Aan de moslims in België vragen het EMB en de CIB om uiterst voorzichtig te zijn, vooral in de buurt van moskeeën en culturele moslimverenigingen.

bron: Belga