150.000 klimaatbetogers op straat in Australië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op meer dan 50 plaatsen verspreid over Australië zijn vandaag 150.000 mensen, vooral jongeren, op straat gekomen in het kader van de wereldwijde klimaatstaking. Dat berichtten lokale media. Alleen al in Sydney waren 20.000 demonstranten op de been. Ook in onder meer de hoofdstad Canberra en in Brisbane, Melbourne en Perth kwamen mensen op straat. In totaal worden of werden vandaag na een oproep van de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg 2.052 acties georganiseerd in meer dan 123 landen. Zo vonden er al massale protesten plaats in onder meer Japan, India, Indonesië, Zuid-Korea, Hongkong, Nieuw-Zeeland en zelfs de eilandstaat Vanuatu.

Ook in veel Europese landen trekken de betogingen zich op gang. In ons land zijn 33 acties gepland volgens een overzicht van Fridays for Future. De meeste acties zijn gepland in Italië (235), Frankrijk (216), Duitsland (199), Zweden (176) en het Verenigd Koninkrijk (151).

In enkele Afrikaanse landen zijn er vandaag eveneens protesten, waaronder in Zuid-Afrika, in Nigeria en op Madagaskar.

In Noord- en Zuid-Amerika worden straks ook duizenden jongeren op straat verwacht. In de Verenigde Staten zijn 201 evenementen geregistreerd.

bron: Belga