Terreuraanslagen Christchurch: dader zond beelden van aanslag live uit

Christchurch
Tessa BURROWS / AFP

De Australische dader van de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij volgens de politie 49 doden vielen, heeft vrijdag voor de aanval een racistisch manifest gepubliceerd op Twitter. Hij zond ook live beelden uit van de schietpartijen.

De politie riep op om de beelden, waarop te zien is hoe de dader op de gelovigen schiet, niet te delen. Ze zegt er alles aan te doen om de beelden terug te trekken.

Vrijdagochtend lokale tijd verscheen er op Twitter een «manifest» met daarin de redenen voor de aanval. Het Twitteraccount had dezelfde naam als dat van Facebook, waarop de live-video werd gedeeld.

Camus

In het 73-pagina’s tellende document getiteld «De grote vervanging», verklaarde de dader dat hij moslims wilde treffen. De titel lijkt te verwijzen naar een proefschrift van de Franse schrijver Renaud Camus over het verdwijning van «Europese volkeren», die «vervangen» worden door niet-Europese migranten. Dat idee wint aan populariteit binnen extreemrechtse kringen.

In het manifest vertelt de dader dat hij geboren is in Australië in een gezin met een bescheiden inkomen en dat hij 28 jaar is. Hij verklaarde dat de nederlaag van de extreemrechtse Marine Le Pen bij de Franse verkiezingen en de aanslag met een vrachtwagen waarbij vijf mensen omkwamen in Stockholm in april 2017, onder wie een meisje van 11 jaar, de sleutelmomenten waren in zijn radicalisering.

49 doden

Er zijn 41 doden gevallen bij de Masjid Al Noor-moskee en 7 in een moskee in de buitenwijk Linwood. Nog een slachtoffer is in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. Nog eens 48 slachtoffers met schietwonden worden in het ziekenhuis behandeld.

Ook andere grote steden zijn bezorgd. Zowel Parijs als Londen drijven de veiligheidsmaatregelen aan moskeeën op.