“PaKt 2030 is geen klimaatpact maar belastingspact van ruim 10 miljard”

PaKt 2030 is geen klimaatpact maar belastingspact van ruim 10 miljard

“Dit is geen klimaatpact, maar een belastingtsunami met meer dan tien miljard nieuwe belastingen. Dit is een aanslag op de koopkracht van onze werkende middenklasse en de meest kwetsbaren, en het wordt een sociaal drama voor onze industrie. De winst voor het klimaat van al deze belastingen blijft zeer twijfelachtig. Dat is zeer jammer.”. Dat zegt N-VA-politica Anneleen Van Bossuyt in een reactie op het paKt 2030 dat Groen deze voormiddag voorstelde. N-VA hekelt dat Groen miljarden wil ophalen bij de bedrijfswagens, met een kilometerheffing, 3 nieuwe vliegtaksen, hogere accijnzen op stookolie voor gezinnen, net als de taksen op verschillende vormen van professionele diesel en stookolie. “De vliegbelastingen zullen de gemiddelde vlucht 80 euro duurder maken en zo een vliegvakantie voor vele gezinnen onbetaalbaar maken. Werknemers met een bedrijfswagen gaan honderden euro’s per maand moeten inleveren. En ook de 600.000 Vlaamse gezinnen die verwarmen met stookolie zullen hun factuur omhoog zien gaan”, somt Van Bossuyt op.

De plannen rond emissierechten, de energiekost van de grootverbruikers en de nieuwe CO2-taks zijn voor N-VA dan weer een economische aanslag op onze staal- en chemie-industrie. In die sectoren, die vandaag 100.000 mensen tewerk stellen, valt dan ook een sociaal bloedbad te verwachten. “Groen wil deze bedrijven meer dan 2 miljard nieuwe lasten opleggen. Deze bedrijven – die nu al de properste van de wereld zijn – zullen verhuizen naar landen waar de regels minder streng zijn. Dat betekent massaal banenverlies in onze vitale economische sectoren”, luidt het.

Ook de budgetten voorzien voor extra renovatie schieten voor Anneleen Van Bossuyt te kort: “Groen voorziet een paar duizend euro per renovatie, terwijl iedereen weet dat dat vele tienduizenden euro’s kost.”

bron: Belga