Israël onderzoekt de dood van elf Palestijnen aan de grens met Gaza

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Israëlisch leger onderzoekt naar eigen zeggen de omstandigheden van de dood van elf Palestijnen tijdens confrontaties aan de grens met Gaza. De Palestijnen werden bij vijf verschillende incidenten tijdens de protesten sinds 30 maart 2018 gedood. VN-experten waren eind februari tot de slotconclusie gekomen dat Israëlische soldaten bij de gewelddadigheden aan de grens met Gaza mensenrechten hebben geschonden en mogelijk zelfs oorlogsmisdaden hebben begaan. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wees het VN-rapport onmiddellijk van de hand.

Sinds 30 maart 2018 protesteren Palestijnen aan de grensafsluiting voor de opheffing van de jarenlange blokkade van de Gazastrook en voor de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar de gebieden die nu bij Israël horen. Om hun protest kracht bij te zetten, stuurden ze onder andere vliegers met vuurbommen naar Israëlisch grondgebied. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn meer dan 260 Palestijnen gedood en duizenden gewond geraakt.

Volgens het leger worden alle gevallen van gedode Palestijnen herzien tussen 30 maart en 13 juli. Ook dat van een jongeman, die op 30 maart volgens Palestijnse bronnen informatie in de rug werd doodgeschoten. Op 1 juni werd bovendien een paramedicus doodgeschoten, wiens dood internationale verontwaardiging veroorzaakte.

bron: Belga