Internationale gemeenschap belooft meer dan 6 miljard euro hulp voor Syriërs

door
Belga
Leestijd 1 min.

De deelnemers aan de internationale donorconferentie van Syrië in Brussel hebben beloofd dit jaar zowat 7 miljard dollar (6,2 miljard euro) vrij te maken voor humanitaire hulpverlening aan de Syrische vluchtelingen. Dat is meegedeeld door het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA). Het geld is bestemd voor humanitaire hulp aan de Syrische bevolking en aan de vluchtelingen in de buurlanden, in de eerste plaats in Libanon, Turkije en Jordanië. De VN hadden berekend dat er in totaal 9 miljard dollar nodig zou zijn. Toch ligt het toegezegde bedrag hoger dan bij de start van de conferentie werd verwacht.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had donderdag ook al bekendgemaakt dat ons land in 2019 in totaal 24,3 miljoen euro vrijmaakt. De Europese Unie belooft meer dan twee miljard euro. Duitsland neemt 1,44 miljard euro voor zijn rekening.

Er namen meer dan 50 landen deel aan de internationale conferentië in Brussel.

In de buurlanden van Syrië, Turkije, Libanon, Jordanië en Irak, leven goed 5,6 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen, in heel Europa zijn dat er ongeveer 1 miljoen. In Syrië zelf zijn nog eens 6,5 miljoen mensen op de vlucht.

bron: Belga