Europees president Tusk bereid te ijveren voor "lang uitstel" van brexit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als het Verenigd Koninkrijk het signaal geeft dat het een nieuwe brexit-strategie moet uitwerken, dan zal Europees president Donald Tusk er bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor ijveren de Britten een "lang uitstel" van de brexit toe te kennen. Dat schrijft hij op Twitter. De boodschap van Tusk komt er daags na een alweer opgemerkte stemming in het Britse parlement. Het Lagerhuis besliste gisterenavond dat het onder geen beding een brexit zonder akkoord met de EU wil. Premier Theresa May kondigde meteen daarna aan dat de parlementsleden ten laatste volgende week woensdag een derde (!) keer zullen mogen stemmen over haar felbevochten brexit-akkoord. Haar boodschap dat in het geval van een nieuw 'neen' de brexit op de lange baan zal moeten worden geschoven, wordt als een ultimatum aan de harde brexiteers gezien: steun eindelijk het akkoord of loop het risico dat er helemaal geen brexit meer komt.

De tweet van Tusk moet in dezelfde context gezien worden. Als het VK het nodig vindt zijn strategie aan te passen (dus als het de deal van May opnieuw verwerpt), dan zal hij in de aanloop naar de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag de Europese leiders oproepen "open te staan voor een lange verlenging" van de artikel 50-procedure, die de brexit begeleidt. In zekere zin speelt Tusk dus in de kaart van May en verhoogt hij mee de druk op de harde brexiteers.

Als haar akkoord toch goedgekeurd raakt, zo zei May gisteren, zal ze de EU om een korte, technische verlenging tot 30 juni vragen. Vanavond stemt het parlement alvast over een mandaat voor May om uitstel van de brexit te bedingen. Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) liet op Radio 1 al weten dat de EU-leiders - die elke verlenging unaniem moeten goedkeuren - wellicht maar enkele weken uitstel zullen willen toekennen, en in geen geval tot voorbij de Europese verkiezingen van eind mei.

Een lange verlenging van de artikel 50-procedure, zoals Tusk vooropstelt, zou meteen betekenen dat de Britten verplicht zouden zijn deel te nemen aan de Europese verkiezingen.

bron: Belga