Brits Lagerhuis trekt brexitproces voorlopig niet naar zich toe

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Britse Lagerhuis wil het brexitproces niet naar zich toetrekken als het echtscheidingsakkoord van premier Theresa May volgende week nog maar eens verworpen wordt. Het bewuste amendement van het Labour-parlementslid Hilary Benn is vanavond met amper twee stemmen verschil verworpen. Het Britse parlement buigt zich vanavond over een mogelijk uitstel van de brexit tot na 29 maart. Wil de regering van premier Theresa May een lang uitstel vermijden, dan moet het akkoord dat May eind vorig jaar met de EU sloot uiterlijk tegen volgende week woensdag - voor de Europese top van donderdag en vrijdag - alsnog goedgekeurd worden, maar de kans dat dat gebeurt, is eerder klein.

Labour-parlementslid Hilary Benn heeft een amendement op de uitstel-motie van de regering ingediend om het brexitproces in handen van het parlement te leggen als het echtscheidingsakkoord volgende week inderdaad een derde keer wordt weggestemd. Bedoeling is om een meerderheid te vinden voor een ander pad naar de brexit, lees: niet het akkoord van May. Maar dat amendement is vanavond weggestemd, zij het erg nipt. 312 parlementsleden stemden voor, 314 tegen.

Eerder op de dag had minister David Lidington al beloofd dat de regering het parlement zal toestaan om in de twee weken na de Europese top van volgende week indicatieve stemmingen te organiseren. Maar dat betekent dan de facto dat de Britten om een langer uitstel van de brexit moeten vragen, en dus aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen, waarschuwde hij.

De regering was echter geen voorstander van het Benn-amendement zelf, omdat het volgens haar "ondemocratisch" is. Benn voorziet een mechanisme waarbij er een debat georganiseerd kan worden over een motie die niet vanuit de regering komt, op voorwaarde dat minstens 25 parlementsleden uit 5 verschillende partijen die motie steunen. Maar zo geef je de kleinere partijen onterecht een vetorecht, klonk het.

Dat het amendement van Benn het niet heeft gehaald, is een kleine overwinning voor May. Later komt haar eigen motie over de vraag voor uitstel nog aan bod, na een amendement van Labour-leider Jeremy Corbyn om haar deal volledig van tafel te vegen en uitstel te gebruiken om een meerderheid op de been te brengen voor een ander akkoord.

bron: Belga