Advocate is favoriet bij Slovaakse presidentsverkiezingen

Advocate is favoriet bij Slovaakse presidentsverkiezingen

De Slovaken kiezen op 16 maart een nieuw staatshoofd. Een tiental politici is kandidaat om uittredend president Andrej Kiska af te lossen. Die maakte in mei vorig jaar al bekend dat hij zichzelf niet zal opvolgen als president. Uit de meest recente peilingen blijkt dat de advocate Zuzana Caputov van de partij Progressive Slovakia de duidelijke favoriet is. Caputov is relatief onbekend in de politiek, maar ze kan rekenen op de steun van aanhangers van een protestbeweging die is opgezet na de dood van de journalist Jan Kuciak. Ook Kiska, die voortdurend op ramkoers ligt met de regering, riep op om voor haar te stemmen.

Volgens politieke experts mogen rechtspopulistische en extremistische kandidaten evenwel niet onderschat worden. Zo kan de voormalige minister van Justitie Stefan Harabin, die zich profileert als anti-migratiekandidaat, heel wat stemmen halen bij de Christelijk conservatieven en nationalisten in Slovakije, meer dan de huidige peilingen doen uitschijnen.

De extreem-rechtse Marian Kotleba van Volkspartij OnsSlovakije (LSNS) heeft van deze verkiezingscampagne al gebruik gemaakt om zijn ideeën te verspreiden bij een groter publiek.

Als geen van de kandidaten op 16 maart meer dan 50 procent haalt, dan komt er op 30 maart een tweede ronde.

bron: Belga