Ruim 40 procent van Belgen voorstander van kweekvlees

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan vier op de tien Belgen (42 procent) zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen gaat het zelfs om bijna de helft (47 procent). Dat blijkt uit een enquête bij 1.001 Belgen in opdracht van Gaia. De dierenrechtenorganisatie lanceert een nieuwe campagne om slachtvrij vlees in de kijker te zetten. In België vertegenwoordigen vegetariërs, pescotariërs (die geen vlees, maar wel vis eten) en veganisten slechts een klein deel van de bevolking (3 procent), zo blijkt uit de bevraging. Bijna een derde (31 procent) beschouwt zich wel als flexitariër, iemand die vlees al eens links laat liggen. Van hen zegt een meerderheid (55 procent) af en toe te kiezen voor vleesvervangers omwille van het dierenwelzijn. "Een positieve evolutie", zegt Gaia.

De dierenrechtenorganisatie liet Belgen ook bevragen over hun kijk op kweekvlees, vlees geproduceerd op basis van stamcellen. Zowat 42 procent van de Belgen blijkt voorstander te zijn en 39 procent zegt bereid te zijn om het te kopen als het tegen dezelfde prijs beschikbaar zou zijn als vlees van geslachte dieren, klinkt het. Een kwart (24 procent) is zelfs bereid om tot 10 procent meer te betalen.

Vooral dierenwelzijn duwt Belgen richting slachtvrij vlees: 57 procent zou kweekvlees eten omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed. 52 procent is er ook van overtuigd dat het beter is voor het milieu.

Om kweekvlees nog meer in de kijker te zetten, lanceert Gaia nu de website kweekvlees.be, waar de organisatie meer uitleg geeft over de nieuwe manier van vleesproductie. "Voor Gaia is kweekvlees een van de grote revoluties van de 21ste eeuw", zegt voorzitter Michel Vandenbosch. "Wij zijn ervan overtuigd dat de cellulaire landbouw, door geleidelijk aan de industriële vleesproductie te vervangen, ongetwijfeld zal bijdragen tot een vermindering van het dierenleed wereldwijd."

bron: Belga