Luchtverkeersleiders weer aan het werk

door
Belga
Leestijd 2 min.

De luchtverkeersleiders van skeyes (het vroegere Belgocontrol) zijn deze ochtend opnieuw zoals normaal aan de slag gegaan, na hun waarschuwingsacties die gisteravond en -nacht leidden tot beurtelingse hinder op verschillende luchthavens. Van 4.00 tot 6.00 uur was zelfs het volledige Belgische luchtruim gesloten voor vliegtuigen. De luchtverkeersleiders voerden telkens twee uur actie in de verkeerstorens van achtereenvolgens de luchthavens van Zaventem, Oostende en Luik. Na de actie in het luchtverkeersleidingscentrum Canac2 in Steenokkerzeel, waardoor het hele luchtruim twee uur dicht moest, volgde nog een actie op de luchthaven van Charleroi (tot 8.00 uur).

Volgens skeyes-woordvoeder Dominique Dehaene werd het werk sindsdien hervat.

De directie van het bedrijf reageerde gisteren met onbegrip op de acties die de vakbonden ACV Openbare Diensten en VSOA hadden aangekondigd, terwijl het sociaal overleg nog loopt. Ze wees er ook op dat ze niet kan ingrijpen zolang er geen minimale dienstverlening is bij stakingen. Zo'n minimale dienstverlening stond in het regeerakkoord en er werden meer dan drie jaar geleden gesprekken over opgestart, maar die vielen nadien stil. Binnenkort zou het punt wel opnieuw op de agenda staan van het sociaal overleg.

De bonden vonden de waarschuwingsacties wel op hun plaats, als signaal omdat de voorstellen van de directie "ruim onvoldoende, zelfs lachwekkend" zijn, dixit de christelijke vakbond.

Normaal gezien zullen er zeker tot de volgende verzoeningsvergadering, op 18 maart, geen acties meer zijn.

ACV diende begin februari een stakingsaanzegging in bij skeyes omwille van een resem problemen, waaronder de werkdruk. VSOA deed begin deze week hetzelfde.

bron: Belga