Komende nacht enkele uren geen vluchten van en naar luchthaven Luik

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door de acties van luchtverkeersleiders van skeyes zullen in de nacht van vandaag op morgen gedurende tweeënhalf uur geen vluchten kunnen landen op of opstijgen van de luchthaven van Luik. Dat zegt Dominique Dehaene, de woordvoerder van skeyes. De hinder heeft te maken met stakende stand-byluchtverkeersleiders. Zij kunnen dus niet ingezet worden om tekorten in de bezetting op te lossen.

Dat probleem laat zich voelen in Canac2, het luchtverkeersleidingscentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegende vliegverkeer beheert (tot 7.500 meter hoogte), net als de vliegtuigen op weg van en naar de Belgische luchthavens (tot het moment dat zij door de verkeerstorens worden overgenomen).

De hele dag zijn er in dat centrum al tekorten, maar voorlopig hebben die niet echt zware gevolgen, op wat vertragingen na. Maar tijdens de nacht zullen er niet genoeg mensen zijn om de volledige dienst te waarborgen, legt Dehaene uit. Daarom zal de oostelijke sector van het Belgische luchtruim een tijdlang gesloten worden. "Dit heeft tot concreet gevolg dat er van 1.30 uur tot 4.00 uur geen vluchten zullen kunnen plaatsvinden van en naar de luchthaven van Luik", aldus de woordvoerder. 's Nachts vinden er op die luchthaven veel cargovluchten plaats.

De directie vraagt de vakbonden om morgen om 14.00 uur rond de tafel te zitten. De bonden voerden gisterenavond en -nacht al waarschuwingsacties, die leidden tot beurtelingse hinder op verschillende luchthavens. Van 4.00 tot 6.00 uur was zelfs het volledige Belgische luchtruim gesloten voor vliegtuigen.

Bron: Belga