Impasse rond brexit duurt voort

AFP / M. Duffy

Het Britse Lagerhuis heeft de optie van een ‘no deal’-Brexit van tafel geveegd. Het staat dus niet toe dat het Verenigd Koninkrijk ooit de EU verlaat zonder akkoord. Dat is het resultaat van een stemming woensdagavond. Donderdag kan de geplande brexit – voorzien voor 29 maart – op de lange baan worden geschoven.

Het Lagerhuis keurde een amendement goed dat verder gaat dan de regeringsmotie waarover later nog wordt gestemd. De motie van de regering-May zegt dat een brexit zonder onderhandeld akkoord met de EU “op 29 maart” moet worden uitgesloten. Het nu goedgekeurde amendement zegt echter dat een ‘no deal’-brexit nooit een optie mag zijn, in geen enkele omstandigheid.

De aanname van het amendement belet evenwel niet dat er ooit tóch nog een no-deal-brexit komt. Zo is het amendement niet bindend, waardoor de regering het naast zich kan neerleggen. Daartegenover is er de torenhoge druk voor premier Theresa May om zich aan de richtlijnen van het parlement te houden.

Opvallend: de motie werd woensdagavond aangenomen met een verschil van amper vier stemmen: 312 parlementsleden stemden voor, 308 tegen. De beslissing effent hoe dan ook de weg voor de stemming van donderdag. Dan wordt besloten over een tijdelijk uitstel van de brexit, die dus gepland staat op 29 maart.