Duizenden Venezolanen reizen naar Colombia via humanitaire corridor

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan vijfduizend Venezolanen zijn maandag de grens overgestoken met Colombia via een humanitaire corridor. De Venezolaanse autoriteiten beslisten om de grens tijdelijk te openen, nadat die meer dan twee weken gesloten gebleven was. Dat meldt de Colombiaanse douane. "De maatregel heeft het mogelijk gemaakt dat meer dan 3.300 Venezolaanse minderjarigen weer naar school konden gaan. Ruim 1.800 volwassenen konden Colombia in om er medische zorg te krijgen", zegt Migración Colombia, de instelling die verantwoordelijk is voor migratie in Colombia, in een persbericht.

De directeur van Migración Colombia, Christian Krüger, pleit ervoor dat de grens open blijft de komende dagen en dat "de dictatuur van Nicolás Maduro begrijpt dat het sluiten van de grens alleen maar leidt tot illegaliteit". Het Venezolaanse leger liet toe dat de drie bruggen tussen Venezuela en het Colombiaanse departement Norte de Santander weer overgestoken konden worden.

De regering van president Nicolás Maduro besliste om de grensovergangen te sluiten eind februari, omdat oppositieleider Juan Guaidó via die weg humanitaire goederen het land wou binnenbrengen. Maduro zag daarin een sluikse poging om zijn regime te ondermijnen. Terwijl de grens toe was, gebruikten duizenden Venezolanen en Colombianen gevaarlijke smokkelroutes om de grens over te steken.

Bron: Belga