“Beslissing over aangepaste Europese zwarte lijst belastingparadijzen wordt uitgesteld”

Beslissing over aangepaste Europese zwarte lijst belastingparadijzen wordt uitgesteld

Het ziet er niet naar uit dat de Europese ministers van Financiën vandaag zullen beslissen over een update van hun zwarte lijst met belastingparadijzen. Volgens de Roemeense minister Eugen Orlando Teodorovici, die de vergadering in Brussel voorzit, valt de beslissing wellicht pas in mei. Italië zou met een veto dreigen als de Verenigde Arabische Emiraten op de lijst zouden terechtkomen. De eerste Europese lijst van landen die weinig of geen inspanningen doen om belastingontduiking en -ontwijking tegen te gaan, werd in december 2017 gepubliceerd. Er stonden toen 17 landen en rechtsgebieden op die zogenaamde zwarte lijst. Er werd ook een ‘grijze’ lijst vrijgegeven van 47 landen die verdere opvolging verdienen. Op 4 december 2018 werden de lijsten voor het laatst geactualiseerd. De zwarte lijst omvat momenteel vijf landen, de grijze lijst 63.

Een nieuwe aanpassing van het overzicht van belastingparadijzen dringt zich op, maar die beslissing heeft heel wat voeten in de aarde. Zo blijft er discussie bestaan over de Verenigde Arabische Emiraten.

Het land, waar onder meer de emiraten Dubai en Abu Dhabi toe behoren, argumenteert dat zijn grondwet niet toelaat dat het snel ingrijpende juridische hervormingen doorvoert. De meeste EU-landen beschouwen dat als een drogreden.

Volgens de Duitse krant Handelsblatt zijn het Tsjechië en vooral Italië die oren hebben naar de argumenten die Abu Dhabi opwerpt. Elke beslissing over de Europese zwarte lijst vereist unanimiteit van de EU-lidstaten, maar Italië zou zijn veto inroepen als de Verenigde Arabische Emiraten op de zwarte lijst zouden terechtkomen, weet de Financial Times. Italiaanse bedrijven exporteren relatief veel naar de Golfstaat, maar zouden dat minder vlot kunnen doen als ze handel drijven met een land dat officieel geboekstaafd staat als een ‘belastingparadijs’. De Roemeense voorzitter van de Ecofin-raad voorspelde voor de start van de vergadering dat de beslissing wordt verdaagd naar mei.

bron: Belga