Aanslag Joods Museum – “Verschillende strafmaten geven aan dat dit geen automatische justitie is”

Dat Mehdi Nemmouche veroordeeld is tot een levenslange celstraf en Nacer Bendrer tot 15 jaar, toont aan dat we niet te maken hebben met een automatische justitie. Dat heeft meester Vincent Lurquin, de advocaat van een van de burgerlijke partijen, maandagochtend gezegd na de uitspraak over de strafmaat. “Het hof heeft beide gevallen geanalyseerd en geen wraak getoond. Het heeft op een correcte, onafhankelijke manier geoordeeld, zonder angst”, aldus Lurquin.
Volgens Lurquin werd Mehdi Nemmouche, de dader van de aanslag op het Joods Museum, veroordeeld als een soldaat van Islamitische Staat, die Brussel wilde overspoelen met bloed en met vuur, en die vier mensen heeft gedood. “Er waren geen verzachtende omstandigheden, hij toonde geen enkele emotie. Een levenslange celstraf is gelegitimeerd”, aldus Lurquin.
Bendrer, die als mededader werd veroordeeld omdat hij de wapens voor de aanslag heeft geleverd, kreeg eveneens een passende straf. “Het is een zware straf die rekening houdt met hem. Hij heeft de trekker niet overgehaald, maar hij heeft wel een belangrijke bijdrage geleverd”, aldus Lurquin. “Men heeft ook hoop getoond dat er kans is op re-integratie.”
De veroordeling is een sterk signaal tegen het terrorisme en een veroordeling van Islamitische Staat, aldus Lurquin nog. “We hebben de zaken weer in eigen handen genomen, we hebben getoond dat we geen schrik hebben van hen”, klinkt het. “De democratie heeft gewonnen van de haat.”

bron: Belga