Aanslag Joods Museum - "Verschillende strafmaten geven aan dat dit geen automatische justitie is" (Lurquin)

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat Mehdi Nemmouche veroordeeld is tot een levenslange celstraf en Nacer Bendrer tot 15 jaar, toont aan dat we niet te maken hebben met een automatische justitie. Dat heeft meester Vincent Lurquin, de advocaat van een van de burgerlijke partijen, maandagochtend gezegd na de uitspraak over de strafmaat in het proces over de aanslag op het Joods Museum van 24 mei 2014. "Het hof heeft beide gevallen geanalyseerd en geen wraak getoond. Het heeft op een correcte, onafhankelijke manier geoordeeld, zonder angst", aldus Lurquin, die een vrouw verdedigt die op het moment van de aanslag in het museum was.

Volgens Lurquin werd dader Mehdi Nemmouche veroordeeld als een soldaat van Islamitische Staat, die Brussel wilde overspoelen met bloed en met vuur, en die vier mensen heeft gedood. "Er waren geen verzachtende omstandigheden, hij toonde geen enkele emotie. Een levenslange celstraf is gelegitimeerd", aldus Lurquin.

Bendrer, die als mededader werd veroordeeld omdat hij de wapens voor de aanslag heeft geleverd, kreeg eveneens een passende straf. "Het is een zware straf die rekening houdt met hem. Hij heeft de trekker niet overgehaald, maar hij heeft wel een belangrijke bijdrage geleverd", aldus Lurquin. "Men heeft ook hoop getoond dat er kans is op reïntegratie."

Ook meester Vincent Bodson, de advocaat van de familie van slachtoffers Miriam en Emmanuel Riva, vindt het goed dat er twee verschillende straffen zijn uitgesproken voor twee erg verschillende beschuldigden. "Er is enerzijds een Nemmouche die het gerecht heeft bespeeld, op zijn manier geweigerd aan het proces deel te nemen, die enkel via zijn advocaat heeft gepraat, en anderzijds een Bendrer die van in het begin niet zijn schuld, maar wel ons juridisch systeem heeft erkend", zegt hij.

Volgens Bodson glimlachte Mehdi Nemmouche toen hij zijn straf hoorde. "Ik had de indruk dat hij zich amuseerde. Dat getuigt van een totale minachting van het gerecht."

De veroordeling is een sterk signaal tegen het terrorisme en een veroordeling van Islamitische Staat, zei Lurquin nog. "We hebben de zaken weer in eigen handen genomen, we hebben getoond dat we geen schrik hebben van hen", klinkt het. "De democratie heeft gewonnen van de haat."

bron: Belga