Slongs: "Als ik nageroepen en betast word, trek ik mijn bek open"

Charissa Parassiadis, alias Slongs, hekelt het feit dat vrouwen nog al te vaak niet au sérieux genomen worden als ze te maken krijgen met ongewenste intimiteiten. “Je wordt in een politiebureau dikwijls nog niet met respect behandeld”, klinkt het.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Slongs – tegenwoordig zonder ‘Dievanongs' – kondigt met trots haar tweede album ‘#Goegaan' aan. Dat kwam mee tot stand dankzij de steun van Raymond van het Groenewoud.

"Fuck 'm allemaal"

De 40-jarige zangeres kampte aanvankelijk met faalangst omdat ze haar eerste album wilde overtreffen, en dat is haar gelukt. “Ik legde mezelf een enorme druk op. Want dat tweede album moest goed, zelfs beter, zijn. Mezelf heruitvinden was een pittig proces. Ik ben in therapie gegaan om erachter te komen waarom alles zo vast zat in m'n hoofd. Pesterijen die ik als kind onderging en nog niet had verwerkt, bleken de oorzaak. Ik kreeg veel steun van Raymond. Toen ik het wat moeilijk had en niet meer in mezelf geloofde, was één van mijn mantra's: ‘Slongs, Raymond gelooft in u, wat al de rest denkt, heeft geen belang! Fuck 'm allemaal!' Dat heeft mij erdoor geholpen”, vertelt ze in Dag Allemaal.

Nog te weinig respect voor vrouwen

De Antwerpse rapster stelde haar album voor op Internationale Vrouwendag. En daar heeft ze een goede reden voor. “Het was het ideale moment om vrouwenrechten nog eens in de kijker te zetten. Neem nu ook die hele #MeToo-beweging, daar kon je niet naast kijken. Er is al veel ten goede veranderd. Maar toch, als je als vrouw aangerand wordt, word je in een politiebureau dikwijls nog niet met respect behandeld."

"Het is vaak nog: ‘Je had een korte rok aan, en je had gedronken? Dan heb je het misschien wel zelf gezocht, hé!' Een meisje dat ik ken, is onlangs misbruikt. Ze had een man die ze online had leren kennen uitgenodigd bij haar thuis - niet slim - en die heeft haar vastgebonden en de hele nacht verkracht. Pas drie maanden later durfde ze naar de politie te stappen. Een man moet met zijn poten van je lijf blijven als je dat niet wilt!”, klinkt het.

Niet laten doen

Jammer genoeg kreeg ze zelf ook al te maken met grensoverschrijdend gedrag. “Iedere vrouw die ik ken! Ik ook dus. Nageroepen worden op straat, betast worden... Ik laat me dan niet doen, ik trek mijn bek open. Maar het is ook al gebeurd dat ik er dan nog een paar extra lappen bij kreeg. Er is nog veel werk aan de winkel”, besluit ze.