«Vrouwen zijn even goede luchtverkeersleiders als mannen»

De perceptie bestaat dat de luchtvaartsector een mannelijk bastion is. Maar niets is minder waar en Peggy Devestel is daar het levende bewijs van. Na een carrière als luchtverkeersleider is ze nu COO van skeyes, het vroegere Belgocontrol. «Vrouwen zorgen voor een andere dynamiek op de werkvloer.»

De 48-jarige Peggy Devestel is als Chief Operations Officer verantwoordelijk voor het operationeel gedeelte van skeyes. «Ik ben altijd al enorm gepassioneerd geweest door de luchtvaartsector. Al van jongs af wou ik piloot of luchtverkeersleider worden. Uiteindelijk heb ik voor het tweede gekozen omdat de job meteen resultaten oplevert. Je helpt soms ook mensen die in nood zijn en begeleidt hen om terug veilig op de grond te komen. Dat geeft enorm veel voldoening.»

Geen mannenwereldje

Devestel erkent dat de luchtvaartsector een groei heeft doorgemaakt. «Toen ik in 1992 begon, waren er maar 10% vrouwelijke luchtverkeersleiders en hing er een machocultuur. Als vrouw moest je je toen nog bewijzen, al liet ik me daar niet door afschrikken. Ondertussen is het percentage vrouwelijke collega’s gestegen naar 30% en is er van die machocultuur geen sprake meer.»

Bij skeyes zijn ze ervan overtuigd dat ook vrouwen een bloeiende carrière kunnen uitbouwen als luchtverkeersleider. «Vrouwen zijn even goede luchtverkeersleiders als mannen», stelt Devestel. «Je moet wel stressbestendig zijn, want je kan in moeilijke situaties terechtkomen en dan moeten er belangrijke beslissingen genomen worden. Maar daarvoor krijg je natuurlijk een opleiding.»

Doorgroeimogelijkheden

Devestel spreekt vol lof over haar carrière bij skeyes. «Je weet nooit wat je te wachten staat en dat maakt de job als luchtverkeersleider erg boeiend. Bovendien maak je deel uit van een gestroomlijnd team. Je collega’s zijn bij wijze van spreken je beste vrienden, want je maakt de moeilijkste situaties samen mee. Dat ervaar ik ook nog steeds, maar dan vanuit het perspectief als COO. Eens je luchtverkeersleider bent, kan je doorgroeien naar het management. Zo kan ik nu een bijdrage leveren om zaken te verbeteren en te veranderen.»

Wervingsexamen

skeyes organiseert momenteel een wervingsexamen voor aspirant-luchtverkeersleiders. Wie interesse heeft, kan zich tot en met 20 maart inschrijven via www.skeyes.be/nl/avionista «Vrouwen zijn zeer welkom», besluit Devestel.