«Landbouw en visserij staan voor heel wat uitdagingen»

Sinds 1 juli 2018 is Patricia De Clercq secretaris-generaal van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Deze sectoren werken toekomstgericht en hebben vaak een internationale aanpak nodig.
door
marketing
Leestijd 2 min.

«Ik kijk met veel plezier terug op mijn eerste periode bij het Departement Landbouw en Visserij», zegt Patricia De Clercq die er nu ruim een half jaar leiding geeft aan zowat 600 medewerkers. «Ik vind de combinatie van beleidsvorming en intens samenwerken met mensen heel boeiend. Het is fijn te merken dat het hele departement zich daarvoor inzet.»

Patricia De Clercq geeft aan dat de landbouwsector streeft naar een evenwicht tussen economie, ecologie en sociale duurzaamheid. «De klimaatverandering heeft een effect op de teelten en daarom is het cruciaal dat ook landbouwers meewerken aan oplossingen. Beleidsmatig kunnen we ondersteuning bieden en hen hierin begeleiden. Daarbij houden we rekening met het feit dat landbouw een economische sector is die opereert in een wereldmarkt en dat landbouwers een inkomen moeten halen uit hun activiteiten.»

Innovatie

Innovatie speelt een sleutelrol. Zo is er het voorbeeld van voederconversie: je kan additieven aan het voeder toevoegen waardoor de methaanuitstoot in de rundveehouderij daalt. «Ook data zijn belangrijk, in de landbouwsector onder andere via satellietdata over de teelten. Op bedrijfsniveau kan je zo bestrijdingsmiddelen heel doelgericht gebruiken. Bij het uitbreken van een ziekte is er nu al een gerichte aanpak, maar in de toekomst zal je hopelijk zelfs tot op het niveau van elke individuele plant kunnen werken. Deze evolutie is al ingezet en heel beloftevol.»

Dan is er nog de visserij, waar de brexit leidt tot onzekerheid. «De vloot is in ons land niet zo groot. Zowat de helft van onze vissers werkt in Britse wateren. Hun toekomst is onduidelijk, net als die van de verwerkingssector en distributie. We gaan na wat de alternatieven zijn, daarover overleggen we op Europees niveau. Ook voor andere beleidsthema's werken we samen met de EU-landen, we zijn geregeld op internationale fora te zien.»