I love my job: Samira werkt voor Skeyes

door
marketing
Leestijd 2 min.

Wie? Samira Moutawakil

Leeftijd? 40

Functie? Luchtverkeersleidster

Bedrijf? skeyes

Wat doe je precies?

«De job van een luchtverkeersleider is vliegtuigen van elkaar gescheiden houden en zo weinig mogelijk tijd verliezen. Mijn belangrijkste assets zijn mijn ogen, mijn radar en mijn micro. Ik regisseer een ballet met heel grote dansers: vliegtuigen vol passagiers. We moeten het luchtruim optimaal benutten, maar veiligheid blijft onze absolute prioriteit.»

Hoe ben je luchtverkeersleidster geworden?

«Ik wou eigenlijk piloot worden, maar toen ik de controletoren bezocht had, vond ik dat nóg leuker. Nadat ik geslaagd was voor de selectieproeven begon ik aan mijn volledig Engelstalige opleiding. Er is een heel wegennet boven ons hoofd, dus we moeten de luchtverkeersregels leren maar ook de basis van aerodynamica, meteorologie en navigatie. Die opleiding duurt 2 tot 3 jaar. Nadien blijven we ons continu bijscholen, want de technologieën in deze sector evolueren voortdurend.»

Wat vind je het leukst?

«Het is een job die veel voldoening geeft. We krijgen elke dag een stevige portie stress op ons bord, maar dat geeft ons echt vleugels. Het is ook een baan die elke dag anders is. Zonder routine, want het weer en het verkeer veranderen continu. Bovendien is het magisch om te werken in de verkeerstoren. We zien niet alleen de vliegtuigen, maar ook de weersfenomenen. Het is een heel aangename werkomgeving. Tot slot krijgen we een comfortabel loon, in overeenstemming met onze verantwoordelijkheden.»

Hoe kan je luchtverkeersleider worden? 

Schrijf je dan tussen 20 februari en 20 maart in voor het wervingsexamen voor aspirant-luchtverkeersleiders via www.skeyes.be/nl/avionista