"Rukwinden niet uitzonderlijk"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Weerkundige David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) noemt het stormweer dat gisteren over delen van het land raasde, niet uitzonderlijk. In het weerstation van Stabroek (provincie Antwerpen) werd met 122 km/u de hoogste windsnelheid gemeten. Het maritiem station van Zeebrugge, op de oude havendam, noteerde een piek van 119 km/u. In Middelkerke, nog aan de kust, werd een windsnelheid van 105 km/u opgetekend. "Als weerman zou ik de storm van gisteren niet uitzonderlijk noemen", blikt Dehenauw terug. Elk jaar kennen we stormen, ook rukwinden boven 100 kilometer per uur. "Zo haalden we midden januari vorig jaar op de luchthaven in Deurne een piek van 118 km/u".

De vraag om schade als gevolg van een uitzonderlijk natuurfenomeen of weersomstandigheden als ramp te erkennen, moet komen van de regionale overheden, waarna het KMI dan een officieel rapport opstelt.

Het afkondigen van weercode oranje door het KMI voor de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen, noemt Dehenauw gezien de weerkundige vaststellingen achteraf een terechte beslissing.

bron: Belga