Renovatie oud gerechtsgebouw schuift op: Bouw van nieuw M UHKA loopt vertraging op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De bouw van het nieuwe M UHKA, het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen, loopt twee jaar vertraging op en dat heeft alles te maken met de renovatiewerken in het oude gerechtsgebouw van Antwerpen, die nog altijd niet van start zijn gegaan.

De Vlaamse overheid maakte in februari 2018 bekend dat het M HKA in de Leuvenstraat op het Antwerpse Zuid naar de locatie zal verhuizen waar nu nog het hof van beroep gevestigd is. Er werd toen ook gezegd dat het afgeleefde gebouw aan de Waalse Kaai in 2021 gesloopt ging worden voor de bouw van het nieuwe museum. Het hof van beroep zou tegen dan al zijn intrek hebben genomen in het gerenoveerde oude gerechtsgebouw aan de Britselei. Probleem: de geplande renovatiewerken, voor een totaalkost van 48 miljoen euro, zijn nog altijd niet gestart.

"De timing van de werken blijft alsmaar opschuiven. Oorspronkelijk zou het hof van beroep in 2020 naar de Britselei verhuizen, maar dat is al lang niet meer haalbaar. In augustus vorig jaar werd tijdens een overleg met de Regie der Gebouwen en de Vlaamse overheid begin 2019 naar voren geschoven als start van de werken, met een voorziene verhuis eind 2022, begin 2023. Maar ook die timing valt nu in het water. Als de werken nog dit jaar kunnen starten, dan vindt de verhuis in het beste geval midden 2023 plaats", zegt Tom Hoorens, woordvoerder van het hof van beroep.

De renovatieperikelen hebben ook gevolgen voor het nieuwe M UHKA, waarvan de opening in 2024 voorzien werd. Gevraagd naar een reactie wees Antwerps schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) door naar Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld), maar die wenste niet te reageren.

bron: Belga