Jupiler Pro League - Communicatie tussen VAR en scheidsrechter viel na 15 minuten weg in Genk

Vanaf de vijftiende minuut stond scheidsrechter Bert Put niet langer in contact met de videoref tijdens de competitiewedstrijd tussen Genk en Lokeren. Zowel het gebruikelijke communicatiesysteem als het reservesysteem vielen uit, legt scheidsrechtersbaas Johan Verbist maandag uit. Tijdens de opwarming van de scheidsrechter ontstonden er plots communicatieproblemen met de VAR. "De aanwezige technicus heeft geprobeerd om dit euvel zo snel mogelijk op te lossen, maar is daar niet in geslaagd", aldus Verbist.

Toch stond ref Put in contact met zijn videoref, via de walkie-talkie. Dat back-upsysteem wierp in de zevende minuut zijn vruchten af, toen Leandro Trossard scoorde. Het afgekeurde Genkse doelpunt werd namelijk bevestigd door de VAR, zegt Verbist. Maar vanaf minuut vijftien viel deze communicatie ook uit. "Ondanks verschillende pogingen tot herstel kon het probleem niet opgelost worden", aldus de scheidsrechtersbaas. "Hierna was er tijdens de wedstrijd Genk-Lokeren geen contact meer tussen de scheidsrechter en de VAR."

Veel valt er de wedstrijdleiding niet te verwijten, vindt Verbist. "Het enige wat men nagelaten heeft is beide teams, het publiek en de pers op de hoogte te brengen dat de VAR uitgevallen was. Dit werd pas duidelijk net voor de rust bij het niet-goedgekeurde doelpunt van Ally Samatta."

De topschutter van de Jupiler Pro League dacht in minuut 43 de ban te breken. Zijn schot belandde via de lat ook achter de doellijn, maar stuitte opnieuw in het veld. Door het uitvallen van de communicatielijn kon de VAR niet ingrijpen, en dus kregen de Limburgers het doelpunt niet. Een kwartier voor tijd zorgde Joakim Maehle uiteindelijk voor de bevrijdende 1-0.