Europees Parlement werkt aan het vermijden van chaos bij een 'no deal'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Europees parlement buigt zich deze week over een aantal teksten die de chaos moet vermijden indien er geen akkoord bereikt wordt over de brexit. Het scenario van een no deal wordt steeds waarschijnlijker terwijl er zich in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe cruciale week aankondigt. Terwijl 29 maart, de officiële datum van de brexit, met rasse schreden nadert, hebben de gesprekken tussen de Britse en Europese onderhandelaars nog niet geleid tot een doorbraak.

In Londen hoopt de Britse premier Theresa May het echtscheidingsakkoord dat ze met de 27 onderhandeld heeft door het parlement te krijgen. Maar de weerstand in het Lagerhuis tegen de tekst is zo groot dat de kansen op succes van de conservatieve regeringsleidster erg klein lijken. Bij een nederlaag van May kunnen de Britse parlementsleden zich woensdag uitspreken over een brexit zonder akkoord, en indien ook dat verworpen wordt donderdag over een uitstel van de uittredingsdatum.

In Straatsburg, waar het Europees Parlement in plenaire zitting bijeen komt, bereiden de de Europarlementsleden zich voor om een reeks teksten goed te keuren die moeten vermijden dat een chaos ontstaat bij een no deal. Het gaat onder meer over noodmaatregelen bij het reizen, transport, sociale zekerheid of visserij. Die maatregelen zullen in de tijd beperkt zijn en unilateraal door de EU worden aangenomen, met als voorwaarde dat Groot-Brittannië gelijkaardige maatregelen aanneemt.

Door de teksten moet onder meer het vlieg- en spoorverkeer (Eurostar,...) tussen het Britse eiland en het Europese vasteland gegarandeerd worden. Britse en Europese burgers moeten hun rechten in de sociale zekerheid voor het pensioen behouden, terwijl de Britse vissers het recht krijgen hun activiteiten in de Europese wateren voort te zetten, indien de Europese vissers hetzelfde kunnen doen in de Britse wateren.

Bron: Belga