Karezza is zoals hygge, maar dan in bed

Karezza is zoals hygge, maar dan in bed
Foto Pixabay

Ben je al lang samen met je partner, dan is er veel kans dat de sleur er wat in is gekropen. Jullie slapen elke avond samen en enkele keren per week voel je je haast verplicht om seks te hebben, want dat is nu eenmaal wat koppels doen. Snel snel dan wel, want morgen staat de wekken om zes uur. Kortom: de passie is ver zoek. Karezza zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Karezza

Karezza is afgeleid van het Italiaanse ‘carrezza’, oftewel ‘streling’ in het Nederlands. De praktijk wordt ook wel de seksuele variant van het Deense hygge genoemd. De term werd al in 1896 bedacht door Alice Stockham en wil koppels aansporen om niet altijd te focussen op een orgasme. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen trouwens.

Strelen

Concreet komt het erop neer om je partner zo’n twintig minuten aan te raken. Denk daarbij aan strelen, masseren, knuffelen… Elk lichaamsdeel, van arm tot vagina of penis, krijgt aandacht. Indien gewild mag je de ander ook met je mond aanraken, maar de intieme delen zijn daarbij verboden terrein. En de knuffelbeurt eindigt in principe ook niet met een orgasme – laat dat je echter niet tegenhouden als jullie allebei helemaal opgewonden raken van al dat gestreel.

Seksuele chemie

De gedachte achter karezza is eigenlijk heel simpel. Je lichaam went na verloop van tijd aan bepaalde prikkels. Dat betekent dat zelfs een hemelse pijpbeurt op termijn minder deugddoend kan zijn. Tijd dus om de boel wat om te gooien en echt tijd te maken voor elkaar. Als je al lang samen bent, bestaat het risico dat jullie gewoon straight to business gaan. Niet zo romantisch en ook niet bepaald voordelig voor de seksuele chemie. Tijdens karezza maakt je lichaam echter oxytocine aan, ook wel bekend als het liefdeshormoon. Goed voor je lijf, je geest en je relatie.