Mohammad Shtayyeh nieuwe Palestijnse premier

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zijn naaste adviseur Mohammad Shtayyeh vandaag de opdracht gegeven om een nieuwe regering te vormen. Shtayyeh moet Rami Hamdallah opvolgen als premier. Die was in januari afgetreden en leidde sindsdien een overgangsregering. Dit werd vandaag gemeld door het Palestijnse persbureau Wafa. Econoom Shtayyeh heeft gestudeerd in Groot-Brittannië en staat momenteel aan het hoofd van de Palestijnse Economische Raad voor Ontwikkeling en Reconstructie (PECDAR). Eerder was hij ook een onderhandelaar bij de vredesgesprekken met Israël. Shtayyeh wordt beschouwd als een voorstander van een tweestatenoplossing in het conflict met Israël.

In de nieuwe regering zouden geen posten vrijgemaakt worden voor kandidaten van de radicale islamitische Hamasbeweging. Het centraal comité van het meer gematigde Fatah, de partij van Abbas, had in januari aanbevolen om een nieuwe regering te vormen uit de facties van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Daarmee kwam officieel een einde aan alle inspanningen voor een verzoening tussen Fatah en Hamas.

Sinds 2006 werden geen parlementsverkiezingen meer in de Palestijnse gebieden gehouden. Uiteindelijk werd in 2014 een nieuwe regering gevormd onder Hamdallah. In 2017 waren Hamas en de Palestijnse Autoriteit onder president Abbas het in Ramallah na een een tien jaren durende broedertwist eens geworden over een verzoening. Hamas had ermee ingestemd de controle over de Gazastrook op te geven. Dat plan is echter mislukt.

Bij de laatste parlementsverkiezingen in 2006 won Hamas, dat een jaar later met geweld de volledige controle over de Gazastrook in handen kreeg. Israël, de EU en de VS beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.

bron: Belga