Daarom kan je zondag niet goed in slaap vallen

Foto Pexels

Het is zondag en je beseft dat het weekend er weer op zit. Eindelijk kon je twee dagen uit de bol gaan, maar maandag is het weer tijd om te werken. Er is altijd een klein probleempje waar je misschien tegenaan loopt op zondagavond: je kan maar niet slapen. Dit zijn de oorzaken en zo los je ze op.

Voor velen is het moeilijk om na een weekend weer in slaap te vallen, terwijl je daar door de week geen last van hebt. Dit wordt ook wel sociale jetlag genoemd. Omdat je op vrijdag- en zaterdagavond iets leuks gaat doen met vrienden en de volgende dag rond de middag pas uit bed komt, wordt je ritme verstoord.

Een andere reden is zondagavondstress. Je kijkt niet uit naar de werkweek die voor de deur staat. Je weet dat de chaos weer gaat beginnen en daar lig je ’s avonds over te piekeren. Daardoor zal je ook slechter slapen.

Oplossingen

Om te voorkomen dat je zondag niet in slaap geraakt moet je proberen in het weekend op ongeveer hetzelfde tijdstip te gaan slapen als tijdensde week. Dit geldt ook voor je wektijd. Ook sporten op zondag zou je helpen. Zo raak je lekker uitgeput en is de kans groter dat jij ’s avonds als een blok in slaap valt.