Zwitserland krijgt verzoek om Bouteflika onder curatele te zetten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Zwitserse rechtbank heeft gisteren een verzoek gekregen om de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika onder curatele te zetten omdat hij gemanipuleerd zou worden door zijn entourage. Bouteflika heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in zijn land, maar verblijft momenteel in Zwitserland voor medische zorgen. In het verzoek vraagt de advocate Saskia Ditisheim, voorzitter van de Zwitserse afdeling van de ngo Advocaten Zonder Grenzen, de benoeming van een of meerdere curatoren om de gezondheid van Bouteflika te bepalen. Bedoeling is dat de curatoren een medische verklaring zouden krijgen waarin staat of Bouteflika in staat is om een land te besturen of niet. Het is niet duidelijk of het Zwitserse gerecht toegezegd heeft om de aanvraag te onderzoeken en of ze een kans heeft om aanvaard te worden.

De advocaat, die handelt op vraag van een niet-geïdentificeerde Algerijnse burger, beweert dat Bouteflika door zijn "zwakke gezondheid" gemanipuleerd wordt door zijn entourage. De campagnedirecteur van Bouteflika, Abdelghani Zaalane, verklaarde donderdag dat zijn gezondheidstoestand niet verontrustend is.

De 82-jarige president is al twintig jaar aan de macht. Sinds hij een beroerte kreeg in 2013 verschijnt hij nauwelijks nog in het openbaar. Bouteflika, die aan zijn rolstoel gebonden is, reisde op 24 februari af naar Zwitserland voor medische controles. In Algerije braken er manifestaties uit omdat de president zich opnieuw kandidaat stelt voor de verkiezingen in april.

bron: Belga