Verschillende topatleten vragen na heisa betere samenwerking met LBFA

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende Belgische topatleten, waarbij Nafi Thiam en de leden van de Belgian Tornados en Belgian Cheetahs, hebben vandaag in een open brief een verdere professionalisering van de Franstalige atletiekfederatie LBFA gevraagd. De sporters willen vooral dat er een betere wisselwerking komt tussen de bond en de atleten. De atleten richten hun oproep aan LBFA-voorzitter Thomas Lefèbvre en Rachid Madrane (PS), de bevoegde minister. Ze sporen de LBFA aan dringend werk te maken van een professionelere omgeving voor topsporters binnen de Franse Gemeenschap. Die moet polemieken, zoals de recente heisa over de uitrusting van Thiam of het steekspel rond Jacques Borlée, in de toekomst vermijden.

"Om niet altijd opnieuw in eindeloze polemieken te verzeilen wanneer we ons op het sportieve moeten concentreren, willen de atleten dat de bond een atletencommissie erkent", legt Jonathan Borlée uit. In de commissie zouden de topatleten, hun trainers en managers zetelen. Zij zouden dan in samenspraak met de federatie beslissingen nemen. Nu zitten er in het bestuur van de LBFA mensen die minder voeling hebben met de topsport, klinkt het in de brief. "Het is dus normaal dat ze niet de ideale gesprekspartner zijn voor profatleten."

De ondertekenaars van de brief klagen ook aan dat de huidige pogingen van de LBFA om te professionaliseren voorlopig geen succes zijn. De bond beslist nog te veel op eigen houtje. "Er moet een betere samenwerking komen met de atleten", zegt Thiam. "Dat is de wens van ieder van ons."

Cynthia Bolingo, Jonathan Borlée, Kévin Borlée, Dylan Borlée, Hanne Claes, Jeroen D'hoedt, Camille Laus, Tarik Moukrime, Nafi Thiam, Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Anne Zagré ondertekenden de brief.

bron: Belga