N-VA wil verplicht taalbad voor kinderen met taalachterstand

N-VA wil dat kinderen die het Nederlands onvoldoende beheersen na de kleuterschool, een jaar lang een verplicht taalbad volgen waarbij ze alleen maar Nederlands krijgen. Dat zegt N-VA-kopstuk Zuhal Demir zaterdag in een interview met Het Belang van Limburg, waar ook zusterkranten Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad over berichten. N-VA wil van onderwijs een speerpunt maken in de campagne voor de verkiezingen van 26 mei. Volgens de partij is het onderwijsniveau in Vlaanderen de afgelopen jaren zienderogen achteruit gegaan en speelt de taalproblematiek daar een belangrijke rol in.
Als oplossing stelt N-VA voor alle kinderen te screenen als ze de kleuterschool verlaten en op basis daarvan verplichte taalbaden te organiseren. “Kinderen die de basiskennis Nederlands op dat moment niet hebben, moeten een taalbad van een jaar volgen waarbij ze alleen maar Nederlands leren”, zegt Demir. “Ze verliezen daardoor misschien een jaar, maar ze winnen een heel leven.”
Vandaag bestaat de mogelijkheid al om taalbaden te organiseren, maar volgens N-VA willen de scholenkoepels niet mee. De Vlaams-nationalisten willen daarom dat een volgende Vlaamse regering de koepels verplicht om dergelijke taalbaden te organiseren in hun scholen.

bron: Belga