Herstructurering Editions de l’Avenir – “Een akkoord met de vakbonden is een akkoord, behalve hier” (CEO)

Herstructurering Editions de l'Avenir - "Een akkoord met de vakbonden is een akkoord

Bij de Franstalige krantengroep Editions de l’Avenir starten maandag opnieuw onderhandelingen op tussen directie en vakbonden. Dat kondigt CEO Jos Donvil zaterdag aan in de krant. Donvil betreurt tegelijk dat het akkoord dat hij donderdag met de bonden sloot, verworpen werd. “Als men een akkoord met de vakbonden heeft, heeft men een akkoord – behalve hier”, aldus Donvil. Het personeel eist van de directie meer garanties op redactionele onafhankelijkheid. In de nacht van woensdag op donderdag bereikte de vakbondsdelegatie een akkoord met de directie. Dat akkoord voorzag onder meer in de re-integratie van drie ontslagen journalisten.
De Journalistenbond (AJP) en de redacteursvereniging (SDR) hebben van het personeel donderdag de vraag gekregen om verdere onderhandelingen te voeren over de tekst. Donvil toont zich bereid weer aan tafel te gaan zitten, maar enkel met de vakbonden, “de officiële vertegenwoordigers”. “Ik ontkent het bestaan van de AJP niet, maar dat is geen vakbond. Dat de AJP en de vakbonden een akkoord sluiten, en dat de vakbonden iedereen vertegenwoordigen. Ik weiger nooit een gesprek.”
De kranten van de krantengroep L’Avenir waren dinsdag en woensdag niet verschenen, omdat het personeel het werk had neergelegd uit protest tegen de herstructurering.

bron: Belga