Unizo vraagt soepelheid van douaniers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook ondernemersorganisatie Unizo is niet te spreken over de uitlatingen van douanetopman Kristian Vanderwaeren die pleit voor een handelspauze bij een harde Brexit. "Laat de douanediensten in plaats van de kmo's een Brexit-pauze inlassen", aldus gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche, die pleit voor een pragmatisch controlebeleid met enige soepelheid. Ook Unizo heeft de leden voorbereid op wat mogelijk zal komen op 29 maart. "Bij Unizo zijn we al geruime tijd bezig met het voorbereiden van onze kmo's op de Brexit, onder meer via infosessies in samenwerking met Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) én de douanediensten zelf. Die douanediensten hebben overigens al goed werk geleverd in het Brexit-dossier, onder meer door de automatische toekenning van EORI-nummers voor internationale handel aan de betrokken kmo's", zegt Van Assche.

"Maar vanwege de onzekere uitkomst, kunnen kmo's zich onmogelijk vooraf al op alle mogelijke scenario's voorbereiden. Een "pauze" inlassen voor hun transacties van en naar Groot-Brittannië is voor onze bedrijven echter geen realistische optie, onder meer omdat ze daardoor omzet en klanten kunnen verliezen, of omdat ze hun voorziene productie voor het Verenigd Koninkrijk moeten kunnen afzetten. Voor bederfbare goederen is een pauze al helemaal geen optie."

Daarom meent Van Assche dat de douanediensten zelf beter een pauze, of eerder een overgangsbeleid, inlassen. Hij vraagt soepelheid zodat de kmo's zich kunnen aanpassen aan de reële situatie op het terrein. "Door het inlassen van zo'n overgangsperiode kunnen bedrijven gewoon zaken blijven doen met het Verenigd Koninkrijk, zonder onderbreking, en intussen stapsgewijze de nodige omschakelingen doorvoeren", besluit Unizo.

Bron: Belga