Sleutelposten in nieuwe Congolese regering bekendgemaakt, maar nog geen premier

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi heeft bekendgemaakt wie verschillende van de sleutelposten in zijn nieuwe regering zal bezetten. Op de naam van een nieuwe premier is het echter nog wachten. De staatsomroep las donderdagavond verschillende presidentiële ordonnanties voor, meldt de Congolese pers vandaag. Nadat hij op 24 januari werd ingezworen als de nieuwe president was al bekendgemaakt dat zijn kandidaat-premier, Vital Kamerhe, Tshisekedi's kabinetschef wordt. Kamerhe stond tot een jaar of tien geleden dicht bij Kabila, maar verliet dat kamp om zelf presidentskandidaat te worden. Bij de verkiezingen van eind vorig jaar was hij weer kandidaat, maar hij verbond zijn lot uiteindelijk aan Tshisekedi.

De nieuwe president had ook al snel een veiligheidsadviseur aangesteld, François Beya. Die leidde onder de vorige president, Joseph Kabila, twaalf jaar lang de migratiedienst en had daarvoor in de veiligheidsdiensten gewerkt, ook voor Kabila's vader Laurent-Désiré.

De nieuwe president moet samenwerken met een parlement waarin de partijen die achter Kabila staan goed 330 van de 485 zetels hebben, tegenover slechts 32 voor Tshisekedi's UDPS. Dat bemoeilijkt al enkele weken de vorming van een regering. Woensdag kwam het nieuws dat aanhangers van de twee kampen akkoord zijn gegaan om een coalitieregering op stapel te zetten, om zo een formateur te laten benoemen.

De Congolese nieuwssite deskeco.com wijst erop dat Tshisekedi (nog) geen raadgever-corruptie heeft aangesteld. In zijn eerste toespraak als president had hij nochtans "een efficiënte en vastberaden strijd tegen de corruptie in Congo" aangekondigd. De adviseur in de strijd tegen corruptie die Kabila in maart 2015 had aangesteld, schatte in juni het verlies dat Congo elk jaar door corruptie lijdt op 15 miljard dollar.

Die verkiezingen werden, volgens gelekte resultaten, overtuigend gewonnen door Martin Fayulu, een andere oppositiekandidaat. De kiescommissie riep echter Tshisekedi uit tot winnaar. Een deel van de internationale gemeenschap tekende verzet aan, maar dat verzet ging al snel liggen.

bron: Belga