Greta Thunberg in Zweden uitgeroepen tot vrouw van het jaar

Greta Thunberg in Zweden uitgeroepen tot vrouw van het jaar
Greta Thunberg in Zweden uitgeroepen tot vrouw van het jaar

De grote inspiratie voor de klimaatbetogingen, de Zweedse Greta Thunberg, is uitgeroepen tot vrouw van het jaar in haar vaderland Zweden. Dat is gebeurd na een enquête door het instituut Inzio, in opdracht van de krant Aftonbladet. De 16-jarige gaat onder meer de partijleidster van de Zweedse christendemocraten Ebba Busch Thor en kroonprinses Victoria vooraf. Aftonbladet publiceerde de resultaten vandaag. Een andere Zweedse krant, Expressen, heeft Thunberg ook tot vrouw van het jaar uitgeroepen. Daar gebeurde dat door een jury. De goed 1.000 bevraagde Zweden moesten antwoorden op de vraag welke Zweedse vrouw de voorbije twaalf maanden een bijzondere positieve invloed gehad heeft. Velen antwoordden ook vrouw, partner of mama.

“Wow, dit is ongelooflijk”, reageerde Thunberg aan Aftonbladet. “Dit is zeer overweldigend en moeilijk te geloven. Het bevestigt dat ik, zoals ik probeer, een onderscheid maak. En dat ik zo jong ben is ook grappig, ik ben eigenlijk nog een kind.”

Al sinds augustus 2018 protesteert ze elke vrijdag voor het Zweedse parlement om politici aan te sporen tot concrete actie tegen de klimaatverandering. In België, maar ook in vele andere landen, kreeg haar spijbelactie navolging. Thunberg protesteerde enkele weken terug nog samen met de Belgische jongeren. Volgende week vrijdag staan er over de hele wereld meer dan 860 acties in 75 landen gepland.

Bron: Belga