Blokkades en opstootjes in enkele Franse gevangenissen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In enkele Franse gevangenissen blijft het ook vandaag onrustig, nadat in de gevangenis van Condé-sur-Sarthe dinsdag een geradicaliseerde gedetineerde twee cipiers had neergestoken. De blokkade aan de poorten van de gevangenis van Condé gaat ook vandaag verder. In het onderzoek naar het incident zijn intussen twee van de drie mensen die opgesloten zaten, weer vrijgelaten. Dat is vernomen bij een gerechtelijke bron. In de gevangenis van Fleury-Mérogis nabij Parijs, de grootste gevangenis van Europa, was het deze ochtend tot een opstootje gekomen tussen de politie en cipiers die misnoegd zijn over hun werkomstandigheden. Maar na enkele minuten werd alles weer normaal en kwam er een einde aan een blokkade, aldus nieuwszender BFMV. In die gevangenis zit Salah Abdeslam, het enige nog levende lid van het terreurcommando van 13 november 2015 in Parijs, opgesloten.

In de gevangenis van Condé-sur-Sarthe zelf was er vandaag ook nog steeds onrust. De ordediensten moesten tussenkomen om de actievoerders de blokkade tijdelijk te laten opheffen, zodat het eten binnen kon. Mogelijk vallen familiebezoeken aan gedetineerden in het water.

Volgens het gevangeniswezen waren er deze voormiddag blokkades in drie andere gevangenissen: die van Seysses-Muret (Haute-Garonne), Orléans en Baumettes (Marseille). Maar iets voor 11.00 uur waren enkel de blokkades in Condé en Baumettes nog gehandhaafd.

In het onderzoek naar de aanval zijn een gedetineerde en zijn vriendin vrijgelaten, een van hen gisteravond al, de andere vanochtend. Zij zaten opgesloten ten behoeve van het onderzoek ("garde à vue"). Het stel bevond zich in een cel voor ongestoord bezoek naast de cel waar de aanval gebeurde door gedetineerde Michaël Chiolo en diens vriendin. Een derde iemand zit nog altijd opgesloten. Het gaat om een vrouw die Chiolo's vriendin onderdak had gegeven. Die vriendin kwam om bij de aanval.

Chiolo zat een celstraf van dertig jaar uit en is geradicaliseerd in de gevangenis. Samen met zijn vriendin had hij zich bijna tien uur verschanst in de cel. Na vergeefse onderhandelingspogingen was een elite-eenheid van de politie binnengevallen.

Bron: Belga