Nietsdoen? Zo doe je het (niet)!

Nietsdoen? Zo doe je het (niet)!
Foto Unsplash

Je wil liefst van al zo productief mogelijk zijn. Op de vraag “Hoe gaat het?” antwoord je het liefst met “Druk, druk druk!” Je hele agenda is volgepland en als ontspanning ga je standaard een avond per week naar de film. Herkenbaar? Tijd voor verandering, want al dat druk-zijn is niet goed voor je.

Ode aan het nietsdoen

Hoogleraar Alan Lightman bracht een boek uit genaamd ‘In Praise of Wasting’. Vrij vertaald: een ode aan het nietsdoen. Volgens hem doen we tegenwoordig te veel. Elk gaatje in onze agenda is gevuld en nietsdoen wordt als als tijdsverspilling gezien. Volgens Lightman is dat een zeer kwalijke evolutie, want net dat nietsdoen is nodig om vooruitgang te boeken.

Scherm uit

En met nietsdoen bedoelt hij niet hersenloos YouTube-filmpjes kijken, eindeloos door Instagram scrollen of andere digitale nonsens. Nietsdoen betekent alleen zijn, stilte, traagheid, persoonlijke reflectie… Kruip dus niet achter je scherm, maar trek naar buiten. Een wandeling door het bos, door het park, op het strand of in de bergen doet wonderen voor je mentale gezondheid. Laat je smartphone lekker thuis en geniet even met volle teugen van het moment.